Què Fem?

Què fa SAFI?

SAFI pretén abordar les mancances d’una resposta global a la islamofòbia amb projectes de recerca, activitats formatives i de solidaritat que proporcionin una base teòrica i un ampli material pràctic per tal de suggerir reflexions, però també per tal de formular una crítica, denuncia i presa de consciència.
En aquest sentit, hem organitzat diversos actes i hem dut a terme i participat de diversos projectes de l’anàlisi i investigacions de vocació pública.

Actes

Acte central de la campanya contra la islamofòbia

El 19 de febrer de 2015 vam organitzar l’acte central de la campanya contra la islamofòbia que tenia com a horitzó les properes eleccions municipals de 24 de maig.

Expressions d’islamofòbia a Barcelona

Presentació de l’informe “Les pràctiques religioses de les comunitats musulmanes a Barcelona. Expressions i problemàtiques”

12 de desembre: Dia Internacional contra la Islamofòbia

Actuar contra la islamofòbia: propostes per combatre la discriminació avui

Recull fotogràfic

25 anys dels Acords de Cooperació Religiosa:

Llums i ombres de la seva aplicació

El 19 de febrer de 2015 vam organitzar l’acte central de la campanya contra la islamofòbia que tenia com a horitzó les properes eleccions municipals de 24 de maig.
Aquest acte va tenir lloc a l’Aula Magna UB Raval, i disposà del suport de Universitat de Barcelona, el Grup de Recerca sobre Exclusió i Controls Socials (GRECS), l’associació Minhaj ul Quran / Camí de la Pau, el Centre Cultural Islàmic Català, l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans (OSPDH), l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ), l’associació Altres Andalusos, l’ISOR – Investigacions en Sociologia de la Religió.

Videos

Stop Islamofòbia!

No deixem que els racistes i els feixistes ens divideixin

Versió de la declaració d’UCFR del 20 de gener de 2015, actualitzada i adaptada per recollir suports a Catalunya i arreu d’Europa.

[En castellano] · [In English]

Formulari per signar la crida · Adhesions

L’atac a la seu de Charlie Hebdo i a un supermercat kosher a París són terribles i totalment injustificables; els condemnem incondicionalment. Condemnem especialment la naturalesa antisemita de l’atac a persones jueves al supermercat kosher. Els atacs van ser dissenyats per sembrar el terror i la divisió. Existeix el perill que l’extrema dreta i els feixistes s’aprofitin d’aquest clima per fomentar l’odi i explotar les pors contra la gent musulmana i jueva arreu d’Europa.

Tristament, aquests atacs formen part d’una sèrie de tràgics esdeveniments —a Occident, a l’Orient Mitjà i arreu del món— que al llarg dels últims anys s’han cobrat centenars de milers de vides. Costarà resoldre tota aquesta dinàmica d’odi i matances: hem d’incidir on podem fer-ho.

Per això advertim del greu risc per a la convivència, als nostres barris i municipis, que representa l’auge de la islamofòbia arran de la tragèdia a París. De manera injustificable s’intenta culpar tota la població musulmana per les accions d’uns pocs assassins que no la representen, igual que l’assassí feixista Breivik no representa el conjunt de persones cristianes o noruegues.

L’extrema dreta arreu d’Europa —des dels feixistes amb corbata del Front National a França, fins als nazis descarats d’Alba Daurada a Grècia— intenta treure profit de la tragèdia, impulsant la islamofòbia. Intenta argumentar que els nostres veïns i veïnes de fe musulmana representen una “amenaça a la civilització occidental”. Alguns polítics sense escrúpols de partits institucionals impulsen idees semblants. Com vam veure als anys 30, qui realment amenaça la civilització són els feixistes. Llavors, el principal boc expiatori va ser la gent jueva; ara promouen la islamofòbia —ja hi ha hagut atemptats contra mesquites— sense abandonar l’antisemitisme, la romafòbia, el refús vers les orientacions sexuals diferents de les seves i tota la resta. Igual que abans, amenacen qualsevol persona que no pensi com ells.

Per això, els moviments socials i l’esquerra no podem ser neutrals davant la islamofòbia, ni molt menys fomentar-la. L’hem de combatre com qualsevol altra forma de racisme.

No deixem que els feixistes i els racistes ens divideixin. Unim-nos sense importar les diferències de religió, d’origen, de gènere, de color de pell, d’idioma, d’orientació sexual… Defensem la nostra convivència. No a la tornada de l’antisemitisme! Aturem la islamofòbia!

Per tots aquests motius, fem una crida per donar el màxim suport als moviments amplis contra el feixisme, el racisme i la islamofòbia arreu d’Europa, i a la creació d’aquest tipus de moviments allà on encara no existeixin. Expressem el nostre suport a les manifestacions que s’estan preparant al voltant del Dia Internacional Contra el Feixisme i el Racisme, el proper dissabte 21 de març de 2015.

Ens adherim a la declaració i assumim com a objectiu propi treballar per eradicar la  islamofòbia, fent pública la nostra adhesió i divulgant els actes unitaris de la campanya #StopIslamofobia.

Impulsa aquesta declaració: Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (Catalunya) – https://unitatcontraelfeixisme.org

En col·laboració amb: Unite Against Fascism (GB) – http://uaf.org.uk

Més informació sobre el Dia Internacional Contra el Feixisme i el Racisme, 21-M: KEERFA (Grècia) – http://bit.ly/1BPSuYd· http://www.antiracismfascism.org